Zoeken in deze blog

maandag 2 februari 2015

OTL Versterker en luidsprekerboxen voor in Ghana

Mijn partner is Ghanese dus ik verblijf sinds 1996 bijna jaarlijks zo'n 3 weken in Ghana.

Vakantie is natuurlijk op zich al een tijd voor ontspanning maar omdat vrijwel alles in Ghana zo anders is dan in het hectische Nederland, is het daar voor mij merkwaardig genoeg veel makkelijker om uren achter elkaar naar muziek te luisteren.

Een fles goede rode wijn en een flinke fles met koel gebotteld water en gaan maar met die CD's, vaak tot in de zeer late uurtjes.

Dat vroeg natuurlijk om een buizenversterker en een stel geschikte luidsprekerboxen. En dus heb ik ergens in 2010 een OTL Versterker, een stel luidsprekerboxen met de AD3800AM (800 Ohm) en een Philips CD-speler uit de betere tijd (voor maar 5 Euro gekocht op een vrijmarkt tijdens Koninginnedag) per boot vooruit naar Ghana gezonden.

Vandaag dus wat over die versterker en boxen. Zie overigens ook: TQWT met Philips AD3800AM

De OTL versterker heeft per kanaal een halve ECC83 als voortrap en twee PL36's als trioden geschakeld in de 'totempaal' schakeling als eindtrap. Een EZ80 voedt de ECC83. OTL is overigens de afkorting voor Output Transformerless, wat "zonder uitgangstransformator" betekent.

De boxen zijn TQWT's, wat de afkorting is voor Tapered Quarter Wave Tube, een type luidsprekerbehuizing dat wat plastisch valt te omschrijven als een dubbel gevouwen ijscohoorn met een luchtspleet aan de onderkant en met de luidsprekeropening zo ongeveer halverwege die hoorn, een uitvinding uit 1930 van Paul Voigt waar enorm veel over op internet is te vinden.

Ik heb vooral mooie herinneringen aan het op deze installatie luisteren naar de CD "Time Out" van Dave Brubeck, met onder meer het prachtige nummer "Take Five". Maar de rode wijn zal ook wel wat aan die mooie herinneringen hebben bijgedragen...
Geen opmerkingen:

Een reactie posten