Zoeken in deze blog

dinsdag 27 januari 2015

OTL SEPP Versterker 2 x (0,5 x ECC81 + 4 x EL504 + 6CA4) en bijbehorende luidsprekersystemen

Al weer zo'n 7 jaar geleden heb ik een Single Ended Push-Pull OTL Versterker gemaakt naar een schema van Kees van Dijke. Ik had deze fantastische hobby toen amper twee jaar daar voor herontdekt, na die rond mijn 15e uit mijn handen te hebben laten vallen.

Voor de versterker heb ik toen een modulair luidsprekersysteem gemaakt, met voor het laag de Philips AD1260-800 in TQWT behuizingen, en voor 'de rest' de Philips 1370 AH in gesloten boxen.

De luidsprekers kwamen uit een Philips orgel. En nee, ik heb zelf geen orgel gesloopt, maar zag de luidsprekers en de bijbehorende scheidingsfilters op Marktplaats staan. Ik ben er met de nodige opwinding van Den Haag naar Veendam en terug voor gereden.

In de versterker is geen tegenkoppeling toegepast, met als nadeel dat de dempingsfactor laag is. Dat brengt weer mee dat de TQWT behuizingen, die qua inhoud nogal fors zijn, flink van dempingsmateriaal moesten worden voorzien om te voorkomen dat ze hol/bonkend klinken. Dat inzicht kwam overigens al doende, onder meer omdat mijn 'buurman op links' eens klaagde over het doorklinken van het laag. Het gat voor de AD1260-800 was gelukkig groot genoeg om, na het weer uitnemen van de luidsprekers, die extra demping alsnog, en zeer royaal, aan te brengen.

Kees van Dijke past overigens wel tegenkoppeling in zijn versterker toe. Aan de versies van de schema's van zijn versterker is te zien dat ook bij hem hoogstwaarschijnlijk sprake was van voortschrijdend inzicht. Google maar eens op "Kees van Dijke EL504".

Zelfde ervaringen (?), maar verschillende oplossingsrichtingen.

Ik had toen nog niet veel kaas gegeten van bedradingscapaciteiten, waardoor de draden van en naar de buizen wel wat lang waren. Maar echt hoorbaar was dat niet.

Ik zat destijds in mijn "Steve Miller Band periode". En die klonk fantastisch met deze versterker en luidsprekers.

Hieronder wat foto's en het schema. Op het schema ontbreekt de later toegevoegde trafo voor de voeding van de gloeidraden van de 2 x 6CA4. Die trafo is wel op de foto te zien. Met betrekking tot de luidsprekersystemen: Het gaat om de ongeverfde exemplaren.


Update 27 July 2018


Sergei asked me for the sizes of the TQWT's with the Philips AD1260/800, so here they are:


Hout (wood):

MDF 18 mm


Buitenmaten in mm (sizes of the finished box in mm):

- breedte (width)        400
- hoogte  (height)     1036
- diepte    (depth)       386


Afmetingen hout in mm (sizes of the pieces of MDF in mm):

- zijkanten       (side panels)                  1036 x 386
- achterkanten (rear panels)                  1036 x 364
- voorkanten    (front panels)                  968 x 364
- binnen groot  (inner panels)                 789 x 364
- onderkanten   (bottom panels)              368 x 364
- bovenkanten   (top panels)                    350 x 364
- binnen klein    (inner smal pannels)        20 x 364

Geen opmerkingen:

Een reactie posten