Zoeken in deze blog

vrijdag 27 januari 2017

Gitaarversterker met EF86 + 2 x ECL86 push-pull afgerond

Datum posting: 21 juli 2017


Na een onderbreking van ruim een half jaar heb ik dit project weer opgepikt en in 4 dagen afgerond. Het resultaat is een prima versterker zonder enige brom maar wel met een flink overschot aan versterking. Het uitgangsvermogen is ongeveer 10 Watt.

Voor de eerste posting over dit project, zie: Deel 1

Ten opzichte van het oorspronkelijke plan heb ik een Philips AD9009 als uitgangstransformator gebruikt, vooral omdat de primaire impedantie, met een 8 Ohm luidspreker op de voor 7 Ohm aangesloten secundaire, dan precies op de 9100 Ohm uitkomt, die volgens de datasheet van de ECL86 de juiste is. Deze uitgangstransformator is kwalitatief gezien wel erg goed voor een gitaarversterker maar ik hou zelf wel van een clean gitaar geluid.

Verder heb ik de "Brilliance" schakelaar vervangen door een toonregeling met één potmeter.

Wat foto's van het eindresultaat (ik wil er nog wel een behuizing voor bouwen), het uiteindelijke schema met de meetwaarden en een serie foto's met wat bijschrift over het bouwproces.


Klaar voor de herstart.
Een kakelverse AD9009. Stap voor stap... ...voor stap... ...voor stap......voor stap...


Dan de transformatoren, smoorspoel en bekerelco op het chassis.
Nog wat afronding in het chassis en de laatste controle op juiste montage.


Mooi moment...de buizen er in.

Dan proefondervindelijk de juiste weerstandwaarde voor de gloeispanning vaststellen en de hoogte van de voedingsspanning controleren. De 0,82 Ohm weerstand bleek te hoog (gloeispanning maar net iets meer dan 6 Volt) en ook de voedingsspanning (na afvlakking) was met 313 Volt te hoog (moet 300 Volt zijn) dus een weerstand tussen de brugcel en de eerste elco was nodig.

De vervangende weerstand van 0,68 Ohm was nog net iets te hoog (gloeispanning 6,24 Volt). De weerstand van 150 Ohm tussen brugcel en de eerste elco leverde een te lage voedingsspanning op (maar 286 Volt, een stuk lager dan berekend).


Een weerstand van 10 Ohm parallel aan de weerstand van 0,68 Ohm gaf de gewenste 6,3 Volt. Met een weerstand van 68 Ohm in plaats van 150 Ohm kwam de voedingsspanning na afvlakking uit op 298 Volt.

Toen de rest gemeten, de versterker naar zolder verhuisd en met luidspreker en gitaar getest.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten