Zoeken in deze blog

donderdag 25 december 2014

Faylon BK30


Over deze in Belgie gemaakte gitaarversterker is weinig op internet te vinden. Ik heb de mijne een jaar of 8 geleden gekocht en er toen het schema van opgetekend.



Nog enkele foto's in geopende toestand.





Naschrift 11 juli 2015:

Op verzoek van Tim Schevernels nog enkele foto's van/rond de potmeters. De eerste foto betreft de potmeter voor het instellen van de bias van de eindbuizen. De tweede en derde foto de volume- en toonregelaars links respectievelijk rechts.




11 opmerkingen:

  1. beste, bedankt voor deze documentatie, het is al heel handig gebleken in het restaureren van mijn faylon voganbass. Vraagje: zou je eventueel foto's kunnen bijvoegen van de bedrading van de controls?


    hartelijk dank, Tim

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Tim,

    Zie de zojuist geplaatste 3 foto's.

    Met vriendelijke groet,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Super! bedankt voor de snelle reactie op mijn vraag en voor de interessante artikels die u deelt op dit blog.

    Groeten , Tim

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hey Robert,

    Weet jij toevallig het type van de voedingstransfo? of heb je een schema van de pinout met waarden bij?

    de uitgangstransfo is de AD9047 als ik het goed heb.

    groeten, Tim

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dag Tim,

    Ik weet het type niet.

    Ik vermoed dat in het schema "O1", "O2", etc. staat voor "aansluitlip onder 1", "aansluitlip onder 2", etc., Met "B1", "B3", etc. wordt "aansluitlip boven 1", "aansluitlip boven 3" bedoeld. Boven c.q. onder is de bovenkant c.q. onderkant van de versterker. De nummers lopen dan van links naar rechts op de trafo.

    Maar pin me er niet op vast want het is al weer even geleden dat ik het schema heb opgetekend.

    Met vriendelijke groet,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dag Tim,

    Aanvullend: Ik heb nog even van achteren in de versterker gekeken. Op de trafo staat 28IP4 maar de I kan ook 1 of T zijn. Ik zie verder geen merk of iets anders.

    Met vriendelijke groet,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De Trafo is een Belgisch fabrikaat CRAFT en het is een 28TP4 de HT geeft ongeveer 475 Volt hoogspanning aan de outputtrafo af . je kan deze versterker beter een gemeenschappelijke kathode weerstand geven van 47 Ohm voor de EL34's je zal er dan veel minder vervorming hebben bij de overgang push pull van de ene buis naar de andere , de buizen trekken dan ook zowat dezelfde stroom en stabilizeren , geen elco over de kathode weerstand zetten of je krijgt terug de transitievervorming , de R47 ohm dient meteen als negatieve tegenkoppeling en ook als begrenzing van de anodestroom van de buizen zodat ze langer meegaan , de bias stel je in op stroom van 25 max 30 MA per buis , door de gemeenschappelijke kathode weerstand verlies je geen vermogen de versterker geeft exact zuiver sinus 30 watt RMS in een weerstand van 8 ohm en ongeveer 62 watt bij volledige verzadiging van de eindbuizen dus overstuurd en blokgolf .de frekwentieweergave begint van ongeveer 20 HZ en loop door tot bijna 15 kHz recht. Ik heb de eerste elko vervangen door 2 x 100 uF 500 volt en het resultaat is gewoon verbluffend te noemen , geen ruis , geen brom zeer ongevoelig voor inductie of noise van de gitaar . een pracht van een amp .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zouden die onderdelen nog verkrijgbaar zijn?
      Ik bezit een BK30, maar is aan herstelling toe!

      grts,

      Hubert

      Verwijderen
    2. Wel opletten met de 100uF als eerste filtercap tenzij je de amp solid state rectified. Een GZ34 zal als eerste cap niet zo blij zijn met alles boven de 47uF... ;)

      Verwijderen
    3. Dag jeankes,

      Daar heb je een goed punt!

      Groet,
      Robert

      Verwijderen
  8. Dag Hubert,

    Excuses voor de verlate reactie.

    Weet je zeker dat de transformatoren in jouw versterker aan vervanging toe zijn? Als er geen onderbroken windingen in zitten, zijn ze nog goed.

    Als je ze toch wil vervangen, zal de uitgangstransformator (Philips AD9047, een trafo met ultra-lineair taps) het belangrijkst zijn voor de sound, dus die vervang je het liefst door het origineel.

    De voedingstrafo is wat minder kritisch voor de sound, dus daar zou je een ander merk/type kunnen gebruiken zolang de spanningen en minimaal te leveren stromen maar kloppen en de afmetingen plaatsing op het chassis toelaten. Lastig is daarbij wel dat ik de spanningen destijds (toen ik het schema optekende) niet heb gemeten, maar met de datasheet van de EL34 van Mullard (die bevat ook gegevens voor ultra-lineaire instelling) en de hierboven genoemde 475 Volt voedingsspanning zal je die behoorlijk goed kunnen inschatten.

    Met vriendelijke groet,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen