Zoeken in deze blog

maandag 29 september 2014

Phono RIAA Voorversterker 2 x (EF86 + ECC83) + PY81 + PCL82 triode afgerond


Aanvankelijk was de versterking wat te laag, terwijl ik vanwege mijn element (Denon DL-160 moving coil met een output van 1,6 mV) juist wat extra nodig heb. Door de tegenkoppeling van de 3e naar de 2e trap te verminderen, is de versterking inmiddels ruim voldoende.

Vervolgens had ik te kampen met een behoorlijke brom. Die was er tijdens de eerste test nog niet dus het lag voor de hand om de oorzaak te zoeken in bekabeling/opstelling. Het netsnoer van de pick-up bleek te dicht bij de aansluitkabel te liggen. Toen dat was verholpen, was de brom volledig verdwenen. Heeft me wel wat verbaasd omdat ik daar nooit eerder last van heb gehad.

Aardlussen voorkom ik in de regel door slechts een onderdeel van de keten (vrijwel altijd het eerste versterkende onderdeel) via netstekker te aarden. In het geval van de phono voorversteker is dus alleen de phono-voorversteker via randaarde geaard. De daarna komende actieve crossover en de beide versterkers zijn dus niet via randaarde maar uitsluitend via de aansluitkabels en phono voorversteker geaard. Ik bereik dat door voor die onderdelen van de keten stopcontacten zonder randaarde te gebruiken. De aparte aarddraad uit mijn pick-up is met het chassis van de phono voorversterker verbonden.

De voorversterker klinkt goed. Met het oor bij de luidsprekers en met het volume flink open, is wel wat ruis te horen. Dat viel wel te verwachten met een pentode in de 1e trap. Het ruisniveau ligt echter flink onder de ruis/noise die een plaat bij afspelen produceert.

Hieronder een foto van het bouwproces van vlak voor afronding. De instelpotmeter tussen de beide buisvoeten is voor het instellen van de voedingsspanning (212 Volt). Links zie je twee LM317's met hun koeling. Die reguleren de gloeispanning van de buizen EF86 en ECC83. De trafo linksonder is voor de gloeispanning van de PCL82 en PY81. De trafo rechtsonder is voor de voedingspanning en gloeispanning van de buizen EF86 en ECC83.


Tot slot nog de schema's:




2 opmerkingen:

  1. Hallo Robert,

    Wat een mooi blog heb je! Ik ga vast nog wel eens een van de geposte schakelingen uitproberen. En de oude documenten zijn ook erg interessant.

    Stuitte op de RIAA voorversterker met EF86 en ECC83 (omdat ik momenteel een groot aantal phono voorversterkers met buizen aan het simuleren ben, nu al bijna 60 schakelingen gedaan...) Heb er inmiddels ook 3 gebouwd. Dat je voorversterker enigszins ruist is vermoedelijk niet alleen te wijten aan het gebruik van een pentode in de eerste trap, maar ook aan het gebruik van shunt-tegenkoppeling. Het gebruik van die vorm van tegenkoppeling leidt (volgens een artikel van John Linsley Hood) tot superieur impulsgedrag van de versterker maar helaas ook tot een verslechtering van de signaal-ruis verhouding (t.o.v. de meer gebruikelijke serie-tegenkoppeling). Toch werd de shunt-tegenkoppeling in luistertests geprefereerd boven de gangbare tegenkoppelvariant (wanneer alle andere schakelingdetails gelijk waren). Dus misschien klinkt je versterker daarom ook wel heel goed.

    Groeten,

    Aren van Waarde
    (jaargang 1955)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Aren,

    Dank je voor het compliment. Ik zal eens achter het door jou genoemde artikel aangaan.

    Met vriendelijke groet,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen