zondag 17 maart 2019

Headphones Amp update 7

De finish begint te gloren. Op de twee topaansluitingen voor de PL36 en PY81 en de proefondervindelijk vast te stellen weerstanden voor de gloeispanningen na, is het soldeerwerk klaar (mits ik geen fouten heb gemaakt).

Eerst even afstand nemen en dan maar eens goed controleren.

De testprocedure gaat er denk ik zo uitzien:

1) Alle buizen behalve de PL36 en PY81 op hun plek en dan de weerstandswaarden voor de gelijkrichting van de gloeispanningen van de ECC83's, ECC40's en E182CC's vaststellen en vastsolderen.

2) Ik wil eerst de voedingsspanning op 300 Volt instellen, voordat ik de voedingsspanning op de ECC40's en E182CC's loslaat. Het plan is: De PL36, PY81, de 0B2 en de 2 ECC83's op hun plek, met de rest van de buizen er uit. Ik moet dan drie testpluggen maken die passen in de buisvoeten, om zo met wat verbindingen de weerstand van de gloeispanningen van de ECC40's en E182CC's na te bootsen. Verder moet ik tussen de voedingsspanning (die staat op verschillende pinnen) en massa (die moet ik via een klemmetje op het chassis regelen) de belasting die de versterker gaat vormen nabootsen met een weerstand van 7500 Ohm (per kanaal 20 mA, dus 300 Volt gedeeld door 40 mA geeft 7500 Ohm).

3) Dan alle buizen er in en op de koptelefoonuitgang een weerstand van 580 Ohm per kanaal in en dan alles goed meten.

4) Tenslotte: CD-speler en koptelefoon inpluggen en luisteren maar. Hopelijk met plezier.

Wat foto's die ik de afgelopen dagen heb gemaakt:





































zondag 10 maart 2019

Headphones Amp update 6

Ik heb besloten om de twee oliecondensatoren van ieder 2uF te laten vervallen. De voornaamste reden is dat de montagestrip voor de aarde/minleidingen zo beter past.

Op de plek waar de twee oliecondensatoren gepland waren, heb ik twee DNA MKP condensatoren van ieder 25 uF gemonteerd. Ik sta nu voor de keuze:

1) Ik gebruik de twee foliecondensatoren van 22 uF als uitgangscondensatoren (zoals in het schema) en de twee DNA MKP condensatoren van 25 uF, met daar aan twee elco's parallel geschakeld, als afvlakking zodat de voedingsspanning zich splitst (door per kanaal een weerstand van 470 Ohm te gebruiken) naar het linker- en rechterkanaal. De twee elco's zouden dan zo nodig boven op het chassis gemonteerd kunnen worden. De charme van deze optie is natuurlijk die splitsing.

2) Ik gebruik de twee DNA MKP condensatoren, met daar aan twee foliecondensatoren parallel geschakeld, als uitgangscondensatoren. Ik zie dan af van splitsing van de voedingsspanning naar linker- en rechterkanaal. De charme van deze optie is dat alleen over de kathodeweerstanden van de E182CC's elco's worden gebruikt (ik tel de elco's voor het 'optillen' en het afvlakken van de gloeispanningen niet mee).

Verder moet ik nog de knoop doorhakken over de elco's over de kathodeweerstanden van de E182CC's. Ik neig naar een Philips elco van 10000 uF / 16 Volt. Daar komt dan nog een Philips mosterd condensator van 0,1 uF / 125 Volt parallel aan. Maar 2200 uF / 25 Volt, 1000 uF / 63 Volt en 470 uF / 40 Volt liggen nog in de race.

Wat foto's van de voortgang (traag, maar we komen er wel...):



















zaterdag 2 maart 2019

Headphones Amp update 5

Vandaag eerst maar eens getest hoe het zit met de 5 en 6,3 Volt AC wikkelingen in serie. Ondanks de 0,47 Ohm weerstand tussen de brugcel en de elco (10.000 uF) kwam het bij 0,66 A over een belastingsweerstand van 20 Ohm op 13,2 Volt DC uit. Ik heb dus genoeg over om, zoals ook al gepland, een kleine weerstand en een tweede elco voor meer afvlakking te monteren.

Foto's van de vorderingen van vandaag. Het schiet nu lekker op.