Zoeken in deze blog

zondag 25 augustus 2019

Dual Mic Preamp 2 x (EF86 triode + EF86 dc-coupled + 12B4A c-follower) + EZ81 + EL360 triode + 2 x ECC83 + 0B2

Na een hoop gepuzzel en goede adviezen op verschillende internetfora (vooral van "Ah!buis" op Zelfbouwaudio.nl en Ron Kremer op Nederlands Forum over Oude Radio's) zijn dit nu de schema's geworden.

De primaire van de uitgangstransformator is nu in de kathodeleiding van de 12B4A
opgenomen.

De versterking van de tweede trap met een EF86 als triode geschakeld was te laag. Er bleef niets over voor tegenkoppeling. Ik had namelijk geen rekening gehouden met wat de transformatieverhoudingen van primaire naar secundaire, en van primaire naar de winding voor tegenkoppeling, van de uitgangstransformator zullen doen met de signaalsterkte; dat wordt naar beneden getransformeerd.

Dom, want ik had al wel rekening gehouden met wat de transformatieverhouding van de ingangstransformator met de versterking doet.

Vandaar dat de EF86 in de tweede trap nu als pentode is geschakeld. De daarmee gewonnen versterking wordt dan volledig voor tegenkoppeling gebruikt (althans dat hoop ik; het is afwachten of de uitgangstransformator er voldoende geschikt voor is; mocht het niets zijn dan kan ik altijd nog een andere uitgangstransformator proberen).

De voeding wordt een flink gestabiliseerde. Het schema is vrijwel identiek aan de voeding van mijn hoofdtelefoon versterker. Omdat ik verwacht dat de spanning na de EZ81 behoorlijk hoog is, heb ik voor een EL360 als "pass tube" gekozen. Die kan tussen kathode en schermrooster maximaal 400 V verdragen (tegen maximaal 250 V voor een EL86, die ik aanvankelijk wilde gebruiken).

Aanvankelijk twijfelde ik wat aan de toepasbaarheid van de Paeco 910-113 voedingstransformator. Deze komt uit een Hewlett-Packard 400D VTVM. In de 400D is de wikkeling voor 6,3 V / 2,25 A opgetild tot 125 Vdc. De wikkelingen 6,3 V / 1,3 A en 7,3 V / 1 A liggen in de 400D (vrijwel) aan massa.

In mijn schema liggen deze wikkelingen op 252 Vdc respectievelijk 126 Vdc. Het relatieve verschil is dus 126 Vdc, dus daar zit geen probleem. Maar ik zat met de vraag of dit ten opzichte van de centertap van de wikkeling voor de hoogspanning, die natuurlijk aan massa blijft liggen, geen probleem zou geven. Ik ben op dat punt nu gerust gesteld. De isolatie tussen de wikkeling voor de hoogspanning en de andere wikkelingen is robuust genoeg.

Nu de fase van passen en meten met beschikbare chassis'.







dinsdag 16 juli 2019

Dual Mic Preamp met 4 x EF86 triode, 2 x 12B4A cathode follower en 2 x EZ80

Ik ben begonnen aan de bouw van een twee kanaals microfoon voorversterker.

Als lijnuitgangstransformatoren ga ik twee uitgangstransformatoren uit een Philips AG7600 Philicorda versterker gebruiken. De gegevens:

Primair: 7K Ohm
Secundair: 800 Ohm
Extra wikkeling (in de AG7600 een anti-brom wikkeling): ca 11 Ohm (onzeker)

De transformatieverhouding is dus ca. 3 : 1 + 0,12

De extra wikkeling wil ik gebruiken voor tegenkoppeling. Ik denk nu aan een 3 standen schakelaar, een positie voor neutrale tegenkoppeling, een met wat opgehaald hoog en een met wat opgehaald laag.

Het voorlopig schema en wat sfeerfoto's.










woensdag 3 april 2019

Headphones Amp klaar

Hij is, op de behuizing na, af!

Bij het proefondervindelijk vaststellen van de waarden van de twee weerstanden in de gelijkrichting van de gloeispanningen voor de ECC40's en E182CC's liep ik tegen een verrassing aan. De 12,6 Volt haalde ik met gemak (R = 2,2 Ohm), terwijl ik daar eerder juist wat zorgen over had. Maar de 6,3 Volt haalde ik alleen, maar gelukkig wel precies, met weglating van een weerstand. Daar zitten de twee elco's van ieder 10000 uF dus parallel. Bij elk van de gelijkgerichte gloeispanningen heb ik een kleine weerstand tussen de brugcel en de rest gemonteerd, dit om de elco's iets te beschermen tegen de hoge stroom bij inschakelen.

Aanvankelijk was ik van plan om de gestabiliseerde voeding eerst los van het versterkdeel te testen en in te stellen maar dat heb ik uiteindelijk maar niet gedaan want wel erg veel gedoe.

Met een voltmeter op de hoogspanningsleiding (na de PL36, dus gestabiliseerd), een schroevendraaier op de instelpotmeter van de voeding (met de loper tegen de 'pluskant' gedraaid, want dan staat de voeding op het laagste voltage ingesteld zodat ik niet zou worden 'overvallen' door een te hoog voltage), en met bonkend hart de versterker dus maar aangezet.

Na een seconde of 30 (de vertraging die de PY81 veroorzaakt) begon het voltage eerst langzaam te stijgen, daarna wat sneller, om na 50 seconden ergens op 225 Volt te blijven steken. De instelpotmeter vervolgens ingesteld (verliep zeer soepel) op 300 Volt. Na een paar minuten liep het voltage iets terug (298,6) dus weer wat bijgeregeld. Daarna bleef de spanning 300 Volt.

Versterker uit, CD-speler en hoofdtelefoon aangesloten, versterker weer aan. Er is tijdens het opstarten van de versterker wel kort enig zacht geritsel te horen. Ik vermoed dat dit wordt veroorzaakt door het ontsteken van de 0B2 regulatorbuis. (Naschrift 13 april 2019: Het geritsel heeft zich niet herhaald. Tijdens de opstart is nu niets te meer horen.) Daarna is de versterker echter muisstil. Het is mijn gewoonte om nieuwe versterkers te testen met "Listen to the Music" van The Doobie Brothers. De CD waar dat nummer op staat, begint met "China Groove". Dat nummer hoorde ik als eerste en dat was even schrikken omdat het net leek of er iets met het linker kanaal mis was (ik zat al aan de hoofdtelefoonplug te morrelen) maar het bleek gelukkig al snel de extreme stereo van het nummer te zijn. Meteen maar naar "Listen to the Music" gegaan en dat klonk geweldig.

Na nog enkele nummers te hebben geluisterd, en met de voedingsspanning nog steeds op 300 Volt, de boel uitgezet en afgekoppeld (op de voltmeter na) om meer metingen te kunnen doen. Mijn inschatting dat het stroomverbruik op circa 55 mA zou uitkomen, bleek precies juist. Weliswaar heb ik, op de spanning over de 0B2 na, geen metingen in de voeding uitgevoerd (rond de twee ECC83's; meten zou vanwege de 'hoogohmigheid' aldaar de instelling van de voeding kunnen beïnvloeden waardoor die metingen toch niet betrouwbaar zouden zijn) maar veel meer dan in totaal 1 mA kan er niet door de twee ECC83's lopen.

Hierna het uiteindelijke schema met meetwaarden. De twee kanalen bleken vrijwel dezelfde spanningen te hebben (afwijkingen van maximaal 0,2 V) dus ik heb die niet apart in het schema vermeld. Verder nog wat foto's van het testen. De twee plankjes zijn natuurlijk alleen voor het testen dus die kunnen er binnenkort af, waarna de behuizing nog volgt.


















zondag 17 maart 2019

Headphones Amp update 7

De finish begint te gloren. Op de twee topaansluitingen voor de PL36 en PY81 en de proefondervindelijk vast te stellen weerstanden voor de gloeispanningen na, is het soldeerwerk klaar (mits ik geen fouten heb gemaakt).

Eerst even afstand nemen en dan maar eens goed controleren.

De testprocedure gaat er denk ik zo uitzien:

1) Alle buizen behalve de PL36 en PY81 op hun plek en dan de weerstandswaarden voor de gelijkrichting van de gloeispanningen van de ECC83's, ECC40's en E182CC's vaststellen en vastsolderen.

2) Ik wil eerst de voedingsspanning op 300 Volt instellen, voordat ik de voedingsspanning op de ECC40's en E182CC's loslaat. Het plan is: De PL36, PY81, de 0B2 en de 2 ECC83's op hun plek, met de rest van de buizen er uit. Ik moet dan drie testpluggen maken die passen in de buisvoeten, om zo met wat verbindingen de weerstand van de gloeispanningen van de ECC40's en E182CC's na te bootsen. Verder moet ik tussen de voedingsspanning (die staat op verschillende pinnen) en massa (die moet ik via een klemmetje op het chassis regelen) de belasting die de versterker gaat vormen nabootsen met een weerstand van 7500 Ohm (per kanaal 20 mA, dus 300 Volt gedeeld door 40 mA geeft 7500 Ohm).

3) Dan alle buizen er in en op de koptelefoonuitgang een weerstand van 580 Ohm per kanaal in en dan alles goed meten.

4) Tenslotte: CD-speler en koptelefoon inpluggen en luisteren maar. Hopelijk met plezier.

Wat foto's die ik de afgelopen dagen heb gemaakt: