Zoeken in deze blog

zaterdag 30 september 2017

Tussendoorproject: Gitaarversterkertje met E80F en E81L afgerond













Het gitaarversterkertje is af! (zie ook: Deel 1)

Ik heb al bouwende wat wijzigingen doorgevoerd. Vanwege ruimtegebrek is de gelijkstroomvoeding voor de gloeidraden vervallen. In plaats daarvan heb ik een ontbrompotmeter gebruikt. Verder heb ik de waarde van de ontkoppelcondensator van het schermrooster van de E80F verhoogd tot 1uF en daar een elco voor gebruikt omdat die qua afmetingen veel beter te hanteren was. Om dezelfde reden zijn de waarden van twee elco's in de voeding naar beneden bijgesteld (2 x 10uF).

Het resultaat mag er qua geluid zijn. Het versterkertje staat qua volume z'n mannetje. Ruis is vrijwel niet hoorbaar en brom ontbreekt volledig. De toonregeling werkt wel maar niet bepaald spectaculair (wegdraaien van de 22uF richting de 0,15uF geeft wat minder laag).

Hierna het schema met gemeten waarden en foto's van het bouwproces.

















zondag 10 september 2017

Tussendoorproject: Gitaarversterkertje met E80F en E81L

Omdat ik met een ander project qua ontwerp en beschikbaar chassis niet goed vooruit kwam, ben ik als tussendoortje maar met dit project aan de gang gegaan.

Ik heb een klein chassis met de naamplaatjes "E80F" en "E81L" bij de twee beschikbare openingen voor buisvoetjes. Het ontwerp lag daardoor al grotendeels vast. Een grappig klein gitaarversterkertje, goed voor (met veel persen...) 2 Watt.

Om de 15K anode belasting uit de datasheet van de E81L te verkrijgen, gebruik ik een uitgangstransformator die primair 5K en secundair 2,5 en 5 Ohm geeft. Door een luidspreker van 8 Ohm op de 2,5 Ohm uitgang (of een 16 Ohm luidspreker op de 5 Ohm uitgang) aan te sluiten, wordt de primaire belasting dan 16K.

De geplande toonregeling is een beetje een gok. Ik wil de versterker met al beschikbare onderdelen bouwen (ik heb al veel te veel elektronicaspul gekocht...). Omdat ik alleen voor het volume een potmeter met de juiste waarde heb die dun genoeg is om tussen de voorwand en de buisaansluitingen te passen, en ik langere hoogohmige leidingen in de buurt van het voedingsdeel wil voorkomen, heb ik gezocht naar een toonregeling die in de kathodeleiding van de E80F kan werken. Dat zou dan met een potmeter vlak naast de E80F kunnen.

Op internet zijn genoeg voorbeelden te vinden met het in- en uitschakelen, soms met meer-standen schakelaars, van over de kathodeweerstand aangebrachte ontkoppelcondensatoren. Bij een betrekkelijk kleine waarde van een ontkoppelcondensator zal de kathodeweerstand voor hogere frequenties meer ontkoppeld zijn dan voor lage frequenties. Daardoor zal de buis hogere frequenties meer versterken dan de lagere.

Maar een bruikbaar schema met een potmeter heb ik niet kunnen vinden. Ik bedacht daarom de toonregeling zoals in bijgaand schema. De regeling zal in de meest linkse stand de hoge tonen bevoordelen en in de meest rechte stand qua klank neutraal zijn, en dan met de hoogste versterking. Tussen die twee uiterste standen zal de versterking wat lager zijn, met dus richting links een toename van hoge tonen. Blijft wel een beetje een gok of de regeling geleidelijk zal zijn of vrij abrupt. Maar het zal hoe dan ook toon regelen!

Ik denk dat ik de condensator van 0,33 uF nog verlaag naar 0,15 uF. Eventueel verhogen is na montage en proefdraaien ook makkelijker dan verlagen (simpelweg een extra condensator parallel aanbrengen).

Wordt vervolgd.